Villamosok

2016. augusztus 31. - csbki

Több villamosvonalon, köztük a 4-6-os vonalán is augusztus hónapban családbarát dekorral közlekednek a járművek. A kreatív különlegessége, hogy az adott villamosvonalon az összes megállónál feltüntettük annak indexét, ezzel is segítve a családbarát otthon megtalálását.

Aki nem szeretne lemaradni a kidekorált villamosokról, az siessen, mert már csak a mai napon láthatóak!

Babakocsival a lépcsőkön – Az FHB Családbarátkörnyék-index a lakók szerint

Alig pár napja startolt az FHB Bank legújabb ingatlanpiaci projektje, máris élénk reakciókat váltott ki a Családbarátkörnyék-index honlapjára látogatók körében a budapesti városrészek jelenlegi mutatója. A tájékoztató összehasonlítás létrehozóinak érdeme, hogy a jelenlegi lakókörnyezetükről nyilatkozók általában egyetértenek a környék értékelésével, ám számtalan hasznos felvetéssel, észrevétellel is segítik az FHB Családbarátkörnyék-index jövőbeli finomítását. Igazi közösségi értékelőoldal született.

Nagy kihívás megtalálni a megfelelő otthont. Nem mindegy ugyanis, mikor, kikkel, mennyiért és nem mindegy, hova költözünk. Az ideális otthon számos kritériumnak kell, hogy megfeleljen, különösen, ha többen lakják: legyen zöldövezeti, közel az iskolához, legyen a sarkon játszótér vagy sportpálya – sorolhatnánk. Budapest nagy város, nem ismerhetjük minden szegletét. Milyen információk segíthetik az ingatlan-választási döntést? Az FHB Bank ehhez nyújt gyakorlati támpontot a Családbarátkörnyék-index elnevezésű, rendhagyó újításával. „A Családbarátkörnyék-index megalkotását azért éreztük feladatunknak, hogy releváns és kézenfekvő adatok alapján létrehozott, összetett mutatóval segítsük eligazodni az otthont, családi fészket kereső ingatlanvásárlóknak a budapesti ingatlanpiacon. A főváros 191 városrészének elemzése nyomán tudunk átfogó képet mutatni a lakáskeresőknek.” – fogalmazott Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese az index indulásakor.

Mit mutat az index?

A Családbarátkörnyék-index Budapest 191 városrészére határoz meg egy értéket nulla és 10 között, amiben a családok számára legfontosabb szolgáltatások, környezeti körülmények szerepelnek. Az értékek segítségével pedig bárki könnyedén össze tudja hasonlítani a számára érdekes területek jellemzőit, már nem csak az átlagárak, vagy az ingatlanok kora, hanem egy új, sokkal komplexebb mutató, a családbarátság alapján is. A mutató két legfontosabb eleme a környezeti és az intézményi index, vagyis némi egyszerűsítéssel az, hogy mennyi gondozott publikus zöldfelülettel rendelkezik egy adott városrész; másfelől pedig, hogy mennyire van jól ellátva a családok számára fontos intézményekkel. A zöld, vagyis környezeti mutatók közé tartozik a környék ellátottsága parkok, játszóterek és sportpályák szempontjából és a beépítettsége, az intézményi adatokat pedig a bölcsődék, óvodák, iskolák, és orvosi rendelők elérhetősége adja.

Mitől családbarát egy környék – a mutató szerint?

Budapest az ország középpontja, igazi világváros. A közel kétmilliós népesség kiszolgálására kiterjedt intézményi és szolgáltatási paletta épült ki, de emellett változatosak a környezeti tényezők. A kikapcsolódást nyújtó parkok közelsége és a minőségi játszóterek magas száma európai mértékkel mérve is családbaráttá teszi fővárosunkat. A városrészek azonban nem egységesek, egyes helyek az intézményi minőségben és lefedettségben erősebbek, míg mások inkább természet-közeliek és sokszínű sportolási lehetőséget kínálnak a családoknak. „A Családbarátkörnyék-index létrehozásának legfőbb motivációja az volt, hogy feltárjuk a Budapesten belüli változatosságot, ezzel is megtámogatva a költözés előtt álló családok döntését.” – mondja Tokodi Gábor.

Mitől családbarát egy környék – a lakók szerint?

Óriási az érdeklődés, az eddigi tapasztalatok szerint a budapestiek szívesen értékelik saját lakókörnyezetüket, és még szívesebben írják meg észrevételeiket az index jövőben tervezett továbbfejlesztését. Nem meglepő, hogy a környékek rangsorát, az összetett mutatók alapján budai városrészek vezetik. A zöld területeknek ereje van, és erős tényező az intézményi ellátottság és minőség is. A hozzászólók között sokan „védik” lakótelepi környéküket, hiszen praktikus elhelyezkedésüknek, és az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően számos, mára zöldnek mondható, koncentrált intézményi ellátottságú lakótelep létezik, ahol – a tapasztalatok alapján – szeretnek is élni családosok. Babakocsival a budai lépcsőkön? Előfordul. Az akadálymentesítés megléte, pontosabban hiánya is egy gyakran felmerülő kérdés, még a legmagasabb pontszámot elérő városrészek esetében is. Az FHB Családbarátkörnyék-index eddigi lakossági hozzászólásai közül kiemelkedően fontos megemlíteni azt is, hogy a lakók a boltok közelségét, valamint a közlekedést is számításba veszik ingatlanvásárlás, költözés, és főleg a családbarát szemlélet során. Érdemes ellátogatni az oldalra, és értékelni a városrészeket, hiszen a visszajelzések alapján finomítható, pontosítható az elemzés, valamint a legtöbbször értékelt városrésznek segít a bank, hogy a jövőben még családbarátabbá válhasson. Akár a jelenlegi lakókörnyezetünkről, akár a jövőbeli, kiszemelt városrészről akarjuk megtudni, mennyire családbarát, a www.csaladbaratkornyek.hu oldalon elérhető tehát a részletes kereső, és a mutatószám megalkotásának módszertana, valamint a városrészek rangsorolása is.

A Családbarátkörnyék-index projektben az FHB Bank szakmai együttműködő partnere Lokáció Ingatlanpiaci Tanácsadó Kft. és az Otthontérkép.hu.

Hol éltek ti? - Megmondja a Családbarátkörnyék-index

Ismerünk számtalan családbarát éttermet, családbarát szállodát, munkahelyet, sőt receptet is. Beszélhetünk nemzetközi és hazai szinten családbarát jelzővel illetett városokról, ám az FHB Bank legújabb ingatlanpiaci projektjének köszönhetően az is kiderül, miként muzsikálnak Budapest egyes környékei, ha „családbarátságukat” vizsgáljuk.

Nagy kihívás megtalálni a megfelelő otthont. Nem mindegy ugyanis, mikor, kikkel, mennyiért és nem mindegy, hova költözünk. Az ideális otthon számos kritériumnak kell, hogy megfeleljen, különösen, ha többen lakják: legyen zöldövezeti, közel az iskolához, legyen a sarkon játszótér vagy sportpálya – sorolhatnánk. Budapest nagy város, nem ismerhetjük minden szegletét. Milyen információk segíthetik az ingatlan-választási döntést? Az FHB Bank ehhez nyújt gyakorlati támpontot a Családbarátkörnyék-index elnevezésű, rendhagyó újításával. „A Családbarátkörnyék-index megalkotását azért éreztük feladatunknak, hogy releváns és kézenfekvő adatok alapján létrehozott összetett mutatóval segítsük eligazodni az otthont, családi fészket kereső ingatlanvásárlóknak a budapesti ingatlanpiacon. A főváros 191 városrészének elemzése nyomán tudunk átfogó képet mutatni a lakáskeresőknek.” – fogalmaz Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese.

Mit mutat az index?

A Családbarátkörnyék-index Budapest minden egyes városrészére meghatároz egy értéket 1 és 10 között, amiben a családok számára legfontosabb szolgáltatások, életkörülmények szerepelnek. Az értékek alapján pedig bárki könnyedén össze tudja hasonlítani az általa vizsgált területek mutatóját, nem csak az átlagárak, vagy az ingatlanok kora, hanem egy sokkal komplexebb mutató a családbarátság alapján is. A mutató két legfontosabb eleme a környezeti és az intézményi index, vagyis némi egyszerűsítéssel az, hogy mennyi gondozott zöldfelülettel rendelkezik egy adott városrész; másfelől pedig, hogy mennyire van jól ellátva a családok számára fontos intézményekkel. A zöld, vagyis környezeti mutatók közé tartozik a környék ellátottsága parkok, családi házak, játszóterek és sportpályák szempontjából, az intézményi adatokat pedig a bölcsődék, óvodák, iskolák, és orvosi rendelők elérhetősége adja.

Mitől családbarát egy környék?

A komponenseket az elérhető legnagyobb részletességgel vizsgálta az FHB Bank szakértő csapata: építőkockáik a budapesti lakótömbök voltak - összesen 22 ezer darab. A városrészek lehatárolásakor az Otthontérkép területegységein dolgoztak, de az értékelésből kizárták azokat, amelyek lakatlanok, vagy túl ritkán lakottak. Végeredményként összesen 191 városrészre végezték el a számításokat. Elsősorban publikus információkból gyűjtötték - pontos címükkel együtt - a budapesti játszótereket és a legnagyobb parkokat, sportpályákat, bölcsődéket és óvodákat, gyermekrendelőket, illetve az általános iskolákat. Az iskolák minőségi besorolásához pedig a kompetenciamérések eredményeit használták fel. A családbarát környék koncepciója az FHB Bank szerint két irányból közelíthető meg. Egyrészt a családok számára ideális lakóterület olyan, ahol kellemes szabadtéri időtöltésre nyílik lehetőség: alacsonyabb beépítettségű a környék, vagy nagyobb parkok és kirándulóhelyek mellett megtalálhatók a gyermekek kikapcsolódását és szórakozását biztosító játszóterek és sportpályák. Másrészt a családok szempontjából fontosnak tartják, hogy az alapfokú nevelési, oktatási és egészségügyi intézmények gyorsan elérhetők legyenek és megfelelő kapacitással, minőségi szolgáltatást nyújtva működjenek.

Az FHB tapasztalatai szerint bizonyos családok számára az ingatlanválasztás során inkább az intézmények elérhetősége és minősége a fontos, nem pedig a zöldövezeti elhelyezkedés. A mutató megalkotásakor ezért figyelembe vették a legfontosabb létesítményeket: 175 bölcsődei intézményt, majdnem 700 óvodát, illetve 323 általános iskolát. Az egészségügyi ellátórendszert pedig közel 100 gyermekrendelő feltérképezésével integrálták a mutatóba.

Más családok inkább a környezeti értékekre helyezik a hangsúlyt lakóhelyük kiválasztásánál, így olyan városrészt keresnek, amely kevésbé zsúfolt, és a közelben kikapcsolódásra alkalmas zöldterület is található. Ezeket a szempontokat is figyelembe véve vizsgálta az FHB az egyes városrészek beépítettségét és a minőségi zöldterületek közelségét. A kisgyermekes családok leggyakrabban játszótereken és sportpályákon kapcsolódnak ki, ezért az index készítéséhez összesen 700 játszóteret és 65 szabadtéri, szervezett formában is sportlehetőséget nyújtó pályát gyűjtöttek össze. Így a legtöbb család számára kulcsfontosságú tényezőt lefedve rangsorolni tudták a budapesti városrészeket, az intézményi és környezeti komponens publikálásával pedig segítséget tudnak nyújtani azok számára is, akik a családbarátság egyik tényezőjét előtérbe helyezik választásuk során.

Hol élünk mi?

Budapest az ország középpontja, igazi világváros. A közel kétmilliós népesség kiszolgálására kiterjedt intézményi és szolgáltatási paletta épült ki, de emellett a változatosak a környezeti tényezők. A kikapcsolódást nyújtó parkok közelsége és a minőségi játszóterek magas száma európai mértékkel mérve is családbaráttá teszi fővárosunkat. A városrészek azonban nem egységesek, egyes helyek az intézményi minőségben és lefedettségben erősebbek, míg mások inkább természet-közeliek és sokszínű sportolási lehetőséget kínálnak a családoknak. „A Családbarátkörnyék-index létrehozásának legfőbb motivációja az volt, hogy feltárjuk a Budapesten belüli változatosságot, ezzel is megtámogatva a költözés előtt álló családok döntését.” – mondja Tokodi Gábor.

Akár a jelenlegi lakókörnyezetünkről, akár a jövőbeli, kiszemelt városrészről akarjuk megtudni, mennyire családbarát, a www.csaladbaratkornyek.hu oldalon elérhető a részletes kereső, és a mutatószám megalkotásának módszertana, valamint a városrészek rangsorolása is.

A Családbarátkörnyék-index projektben az FHB Bank szakmai együttműködő partnere a Lokáció Ingatlanpiaci Tanácsadó Kft. és az Otthontérkép.hu.